Aperitief Champagne

Klik op een naam of foto voor details.
Voor een offline pdf document klik op 'download pdf'.

Prevoteau-Perrier
bottle_prevoteau_brut.jpg

download pdf
Sevrin-Doublet
bottle_sevrin_brut.jpg

download pdf
R et L Legras
bottle_legras_brut.jpg

download pdf

terug naar home
 
Champagne, wat is het ?
Het begon met een niet mousserende wijn, die in feite een concurrent van de Bourgogne was. Daar kwam verandering in, toen in de zeventiende eeuw een benedictijner monnik, Dom Pérignon, de traditionele wijnbereidingsmethode veranderde. Vaten knalden uit elkaar toen sommige wijnen opnieuw begonnen te gisten (vin saute-bouchon of vin diable). Men ging stevige flessen gebruiken om deze koolzuur met behulp van Spaanse kurk ( Dom Oudart van de abdij Saint-Pierre-aux-Monts ) af te sluiten.
Champagne is een wijn voor alle gelegenheden, "Le seul vin qui laisse la femme belle après boire", aldus een citaat van la Marquise de Pompadour.

De Champagnestreek
Champagne is voor iedereen die graag champagne drinkt uit een champagne flute of champagne glas uit een champagne fles, een magnum champagne fles bijzonder interssant. Champagne is zeer aangenaam, champagne laat vrouwen mooi zijn nadat ze champagne hebben gedronken uit een champagne flute. De Champagne is een prachtige heuvelachtige streek. De champagne boeren leveren uiteraard champagne in de mooiste champagne flessen. We spreken hier over een regio die drie gebieden telt, namelijk Montagne de Reims, Vallée de la Marne en Cote des Blancs. Het gebied ligt 49.19º NB, heeft een gemiddelde temperatuur van 18.9 graden en een jaarlijkse regenval van 650 mm. Lentevorst en schimmelziekte zijn de belangrijkste teelrisicos. Het gebied ligt 145 kilometer ten noordoosten van Parijs. Het is heuvelachtig, een kalkrijke vlakte doorsneden door de Marne. Driekwart van de wijngaarden ligt in het departement Marne. De druivensoorten zijn gecultiveerd met met name de Chardonnay, Pinot Meunièr ( 7 % - op de oevers van de rivier de Marne tot de westelijke uitgestrekte wijngaarden in het departement Aisne) en de Pinot Noir ( 19 % - in het zuidelijke Aube ). Qua karakteristiek kunnen we spreken van elegantie, fruitpotentie en lichte kruidigheid.
Champagne is meer gevraagd dan ooit, vandaar dat het champagneproducerend areaal van 32.500 hectare - het gebied is afgebakend in 1927 - volledig beplant is.
Tien procent wordt geëxploiteerd door de grote exporthuizen(waaronder Möet & Chandon). Het overige deel wordt bewerkt door 19.000 wijnboeren.

Wat doet LeChampagne.nl?
LeChampagne.nl heeft enkele huizen geselecteerd, die qua prijs - kwaliteit beantwoorden aan de eisen van de hedendaagse consument.